Om succesvol deel uit te kunnen maken van het harmonieorkest is een goede opleiding vereist. Daarom dat harmonievereniging Ons Genoegen muziekles verzorgt. Gekwalificeerde docenten, in het bezit van een conservatoriumdiploma, waarborgen de kwaliteit van de verschillende muzikale opleidingen.

Algemene Muzikale Vorming (AMV)

AMV is een methode om kinderen van 6 t/m 9 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met muziek. Muziek is op veel gebieden goed voor de ontwikkeling van kinderen. Met behulp van een blokfluit of klokkenspel, het juiste lesmateriaal én professionele begeleiding steekt een kind binnen een jaar al heel wat basisvaardigheden op. Kinderen leren door middel van de blokfluit of het klokkenspel noten lezen en liedjes (samen)spelen, ze krijgen kennis over ritme en ze kunnen verschillende instrumenten herkennen. AMV biedt een goede start voor kinderen die later méér met muziek willen doen. Na de 1-jarige cursus AMV kunnen kinderen vlot starten met lessen op een blaasinstrument of slagwerk en al snel deelnemen aan het beginnersorkest.

Specifieke opleiding op een blaasinstrument

Deze opleiding is voor iedereen van 8 tot 99 jaar. Er wordt in principe opgeleid voor alle instrumenten die in een harmonieorkest voorkomen, zoals klarinet, hoorn, trompet, bariton, trombone, fagot, bas, dwarsfluit, hobo, contrabas en saxofoon.

klik op een instrument voor meer informatie.

Specifieke opleiding op concertslagwerk

Deze brede opleiding behandelt alle slagwerkinstrumenten die bij een blaasorkest gebruikt kunnen worden. Voorbeelden zijn natuurlijk het drumstel, maar ook pauken, melodisch slagwerk (xylofoon en klokkenspel) en bij-instrumenten als triangel, bekkens en dergelijke.

Klik op een afbeelding voor meer informatie.

Solisten- en ensemblesconcours

Naast de algemene en specifieke opleidingen kennen we het solisten- en ensemblesconcours. Dit concours maakt onderdeel uit van de opleiding. Met het concours leer je wat het is om voor een publiek solo of in een ensemble te spelen. Daarnaast is het een goede manier om je muziekspel te laten beoordelen door een professionele jury, die je naast een beoordeling ook tips geeft om je spel te verbeteren.

Examens

Als lid van Ons Genoegen moet je de Examens op A- en B-niveau met succes afleggen. Een examen bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Het theorie-examen moet je behalen voordat je het praktijkexamen mag afleggen. Voor het theorie-examen worden theorielessen gegeven. Deze lessen en het theorie-examen vinden in het algemeen plaats een half jaar voordat je het praktijkexamen aflegt. Tijdens de opleiding werk je aan het behalen van examens van de KNMO, het zogenaamd HaFaBra-examen. Het HaFaBra-examen is een examen voor muziekleerlingen van harmonie, fanfare & brassband (afgekort als HaFaBra). Het examen is opgedeeld in de gradaties A, B, C en D.

Bij een HaFaBra-examen worden zaken als muziektheorie, speeltechniek en maatgevoel getoetst. Hoe hoger het examen (van A t/m D) hoe hoger de eisen die aan je worden gesteld. Bij A kun je bijvoorbeeld een stuk spelen uit het popgenre, bij C en D moet je prima vista (op het eerste gezicht) spelen, en muziek naspelen. De examens worden door leerlingen zelf betaald.

Informatie en aanmelding

Meer informatie over onze opleidingen is verkrijgbaar bij de leerlingencommissie via lc@onsgenoegen.org. Aanmelden? Neem ook dan contact op met de leerlingencommissie.